Så går en flygning till

Dela

Ballongflygning i Stockholm är för de allra flesta ett okänt område. Men för den sakens skull inte mindre spännande. Här på luftballongstockholm.se hittar du information om ballongflygning och på denna sida ger vi dig information om hur själva flygningen går till.

Innan flygningen

Ballongflygning är mycket beroende av väderförhållandena. Vid bokningen av er ballongtur kan man ofta ge önskemål om dag och tid, men på grund av rådande väderförhållanden kan det ändras.  Inför varje flygning har ballongföretaget kontakt med SMHI som ger en specialprognos för ballongflygning. Är det bra ballongväder genomförs bokningen, i annat fall bokas tiden om. I genomsnitt går det att flyga 50% av alla dagar, det vill säga 182 dagar om året. Sommartid och kväll är den bästa tiden för ballongflyg av uppenbara skäl, som ljuset på kvällarna och att vinden lägger sig på kvällstimmarna.

När alla passagerare har anlänt ger piloten en kort genomgång och berättar i korthet om ballongen, väder och vind, hur starten går till med mera.

Alla får hjälpa till

Det är personalens ansvar att förbereda ballongen, men ofta är passagerare mer än välkomna att hjälpa till med riggningen av ballongen. Riggningen tar ungefär 30–40 minuter och går till såhär:

  • Korgen tas fram och brännaren monteras. Efter det läggs korgen ner.
  • Vajrar tas fram och fästs i brännarramen. Ballongen breds ut på marken.
  • Ballongen fylls med en kalluftsfläkt.
  • Piloten börjar elda in i ballongen samtidigt som 4–5 personer håller ner den, detta för att ballongen inte ska resa sig för snabbt och snörpa ihop sig i öppningen.
  • När ballongen börjar resa sig kan passagerare och pilot kliva i korgen. Piloten kontrollerar linor och vajrar och värmer sedan upp luften i ballongen så att den får lyftkraft.
  • När piloten ger kommando släpper korgen från marken och stiger långsamt och behagligt uppåt.

Under flygningen

Många beskriver starten som att åka hiss upp i himlen. Det är en överväldigande upplevelse och en pirrig höjdkänsla infinner sig för många. När man släppt kontakten med marken brukar de flesta uppleva att man inte känner den höjdskräck man kan känna på hustak eller torn. Ballongen glider sakta framåt och du får se saker som du aldrig sett förut och från ett helt annat perspektiv.

Man kan inte styra en luftballong eftersom att den är beroende av vindriktningen, men på olika höjder kan man påverka riktningen något. Under hela flygningen har ballongen och piloten kontakt med en följebil på marken. Även vänner och familj kan följa din tur från marken genom att följa efter följebilen.

En timmes flygtur

Efter ungefär en timme börjar piloten leta efter en bra landningsplats. Platsen behöver inte vara stor, eftersom att vinden oftast är svag på marknivå. Korgen tar mark och piloten tömmer ballongen genom att öppna ventilen i toppen samtidigt som 4-5 personer drar ner ballongen i linorna. Passagerare kliver ut och ballongen monteras ner igen.

Det behövs inget tillstånd för att fotografera för eget bruk från luftballongen.