Frågor och svar

Dela

Om du är ute efter att testa att åka luftballong i Stockholm kanske du har en hel del frågor som du vill ha snabba svar på. Nedan har vi på denna sida därför samlat de vanligaste frågorna när det kommer till luftballong i Stockholm.

Nedan hittar du topplistan på företag som erbjuder luftballong i Stockholm:

Företag

Betyg

Fördelar

Besök nu

0 0
  • 45 dagars öppet köp
  • 3 års giltighetstid
0 0
  • Cirka en timmes flygning
  • Öppet köp & Fri bytesrätt
0 0
  • Diplom och fika efter flygningen ingår.
  • Flygtiden är normalt cirka 1 timme.
0 0
  • Flygtiden är normalt cirka 1 timme.
  • För en person i grupp med andra.

Kan vem som helst flyga luftballong?

Ja, alla kan följa med – från barn till pensionärer. Barn bör dock vara över ett år och ha målsman med sig.

Vilket väder kan man flyga luftballong i?

Det går att flyga ballong året runt. Under sommaren flyger man oftast under tidiga morgnar eller sena kvällar, för att undvika termik. Det optimala vädret är sol och vindstilla. Men max vindhastighet på mark är 5 m/s. Vid risk för regn eller dålig sikt ställs flygningen in eller bokas om.

Är det farligt att flyga luftballong?

Nej. En ballong kan inte störta som andra luftfartyg. Om brännaren skulle sluta fungera så dalar ballongen mot marken i fallskärmsfart, det vill säga inte alls snabbt. Risken för skador är minimal.

Hur fungerar det med försäkring?

Du bör kolla med ditt ballongföretag vad som gäller men ofta är alla passagerare försäkrade genom företagets försäkring. Men det är alltid bra att dubbelkolla.

Hur länge flyger man?

En sommarflygning är ofta 1-2 timmar lång, det är vad man brukar hinna i hänsyn till termik. På vintern kan man flyga längre. Hur lång sträcka man kan röra sig beror på vindhastigheten.

Hur blir man ballongpilot?

För att bli ballongflygspilot krävs det att man går en utbildning i en flygskola precis som man gör i andra flygdiscipliner. Svenska Ballongfederationen driver en rikstäckande flygskola. Utbildningen omfattar praktik, och teori, ballonglära, bestämmelser, radiokommunikation med mera. Utbildningen tar omkring 1–2 år.

Hur vet man var ballongen landar?

Exakt plats vet man inte före start. Efter rådande väderförhållanden bestämmer piloten en rutt och ungefärlig landningsplats. I slutet av flygningen ser piloten ut en bra landningsplats och landar sedan ballongen med stor precision.

Är det väldigt kallt där uppe när man flyger?

Nej. En luftballong flyger mellan på 100–300 meters höjd och det är bara någon grad kallare än vad det är på marken. Det är inte heller blåsigt då man alltid flyger med vinden.