Att bli ballongpilot

Dela

Om du funderar på att bli ballongpilot och aldrig har flugit luftballong förut så är det en god idé att börja! Ta kontakt med ditt närmaste luftballongföretag och boka in dig på en tur.

Hur blir man pilot?

  • En bra början är att kontakta en ballongklubb. En lista på ballongklubbar hittar du via SBF (Svenska Ballongfederationen). Ofta får man börja som markbesättning ett tag innan man får följa med i korgen.
  • För att få flyga ballong på egen hand måste man skaffa sig ett ballongförarcertifikat. Det utfärdas av Transportstyrelsen efter att man klarat den nödvändiga utbildningen hos Svenska Ballongfederationens flygskola.
  • Att flyga ballong innebär ett stort ansvar. Du ansvarar för dig själv, dina resenärer, människor och föremål på marken nedanför och för ballongflygverksamheten.

SBF:s flygskola

SBF:s flygskola är inte som den vanliga skolan dit du går dagligen. Flygskolan består av instruktörer som är utspridda över hela Sverige. Instruktörerna är ofta inte professionella flygare utan har vanliga jobb och är ballongflygare och utbildare vid sidan om sitt vanliga jobb. Därför sker utbildningen mycket på dina egna initiativ och du får själv styra din väg mot ett certifikat.

Under utbildningen måste du vara medlem i SBF och även efter certifiering väljer många att fortsätta som medlemmar i SBF.

Hur lång tid tar utbildningen?

Det som tar mest tid i utbildningen är flygträningen. Och flygträningen beror till stor del på hur mycket tid du och din instruktör har. Dessutom går det bara att flyga ballong i någon timme eller två i samband med solens upp och nergång. Det beror på termik, som är uppgående vindar mitt på dagen som gör det olämpligt att flyga ballong. Det får du lära dig om under utbildningen. Dåligt väder kommer också att sätta stopp för många flygningar.

Under utbildningen måste du alltså ligga i själv och ta tillvara på varje tillfälle då du får flyga. För att påskynda utbildningen kan du rikta in dig på att lägga mycket tid en vacker sommarmånad. Har du tur kan du klara av alla flygträningar på två veckor. Men stressa inte, det är viktigt att du tar din tid och verkligen koncentrerar dig på din utbildning.

Vad kostar utbildningen

SBF:s flygskola har inte för avsikt att bedriva vinstgivande verksamhet. Du som elev betalar inte mer än de faktiska kostnaderna för ballongens drift och kostnader för att täcka administrationen av utbildningen.

Driftkostnader ligger normalt på 1000-2000 kr per timme och du bör behöva cirka 20 timmars flygtid. Instruktören kommer också vilja ha ersättning för sin tid. Dessutom betalar du bensin för följebil och andra kostnader.

Övriga utgifter du står för är läkarundersökning, elevtillstånd, flygradioutbildning, kostnader för prov och examinationer samt avgifter till Luftfartsverket.